top of page

Rebozo sluitingsritueel
(Closing the bones)

Een moment van gedragen worden en loslaten

Het lichaam en de geest van een vrouw kunnen verschillende levensfasen of situaties als intens ervaren, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Na dergelijke ervaringen, of het nu gaat om een bevalling of een andere diepgaande levensverandering, kan het nodig zijn het lichaam en de geest zowel fysiek als energetisch af te sluiten om het genezingsproces te laten beginnen.

Je leert jezelf  opnieuw aanvaarden.

Een rebozo sluitingsritueel kan je hierbij helpen, ongeacht of de ervaring recent was of al lang geleden heeft plaatsgevonden.

8350590f-d732-4b5e-b337-8d174ae42cd8_edited_edited.jpg

Oorsprong

"Closing the Bones" is een postpartum ritueel dat zijn oorsprong heeft in de Zuid-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse culturen, voornamelijk onder de inheemse bevolking. Het is een massage- en bindtechniek die wordt gebruikt om het postpartum lichaam te ondersteunen bij het herstellen na de bevalling. Het wordt ook ingezet als overgangsritueel bij vrouwen die niet bevallen zijn of al een hele tijd geleden. Om een hoofdstuk in je leven af te sluiten bijvoorbeeld. 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Voor het effectieve sluitingsritueel met de rebozo wordt het lichaam van mama verwarmd. Eerst door een volledige lichaamsmassage. Hierbij worden alle spieren soepel gemaakt. Dit is de eerste stap naar ontspanning. Je wordt letterlijk uit je hoofd gehaald. 

Nadien kan je er voor kiezen om een (yoni-)stoomsessie te houden. Dit korte ritueel waarbij de vrouwelijke organen lokaal verwarmd worden zorgt voor een goede doorbloeding. Er wordt hartverwarmende detox-thee geserveerd en als mama krijg je de tijd en ruimte om je bevallingsverhaal te vertellen.  In alle privacy deel je je verhaal. Het is niet abnormaal dat hier de eerste emoties naar boven komen. Het laat je toe te zakken in je bekken en contact te maken met een heel gevoelige regio die veel emoties vasthoudt. 

Deze ceremonie wordt ook wel "het sluiten van de botten" (closing the bones) genoemd. Tijdens de ceremonie wordt zorgvuldige muziek en geur uitgekozen die een extra dimensie geven aan het ritueel. Je kan er ook voor kiezen om het ritueel in alle stilte te uit te voeren. 

Hierna gaat mama op de grond liggen en laat zich van hoofd tot voeten voorzichtig inwikkelen in rebozo doeken*. Deze worden door de aanwezigen tot een gepaste aangename spanning gebracht waardoor je als mama volledig in jezelf kan keren.  Mama bevindt zich in een cocon waardoor haar lichaam en geest volledig kan rusten. Wanneer alle zones behandeld zijn krijgt ze de tijd om tot rust te komen en zich mentaal voor te bereiden op het mentale terugkeren in de kamer. De doeken worden één voor één zachtjes losgemaakt en mama kan als het ware ontwaken uit haar cocon als nieuwgeboren vlinder/vrouw.  

Waarom een sluitingsritueel? 

De hele ceremonie geeft de moeder de ruimte die ze nodig heeft om haar persoonlijke heling te starten, om haar lichaam te bedanken voor al het harde werk dat het heeft gedaan tijdens de zwangerschap en bevalling, om haar bevalling te verwerken en opnieuw contact met haar lichaam te maken. Deze intieme, zachte en kalmerende ceremonie is een viering van de geweldige reis die een vrouw onderneemt om moeder te worden. Het biedt een heilige ruimte om de nieuwe mama te koesteren en te eren.

Voordelen

 • Fysiek herstel: na de bevalling kan het lichaam van de vrouw zich los en open voelen. Het binden kan helpen de organen terug op hun plaats te krijgen en de buikspieren te ondersteunen.

 • Emotionele ondersteuning: de bevalling kan een intense ervaring zijn, zowel fysiek als emotioneel. Dit ritueel kan helpen bij het verwerken van deze ervaring en biedt een moment van reflectie en sluiting.

 • Warmte en comfort: de massage en het binden bieden warmte en comfort, wat kan helpen bij het verminderen van postpartum depressie of angst.

 • Bevordering van de bloedsomloop: de massage kan helpen de bloedsomloop te verbeteren, wat kan bijdragen aan een sneller fysiek herstel.

 • Versterking van de band tussen moeder en kind: door het ritueel te ontvangen komen vrouwen opnieuw terug tot zichzelf. Door dit moment van zelfzorg kunnen moeders even opladen en zich volledig laten dragen. Met opgeladen batterijen gaan ze huiswaarts. 

rebozo-sluitingsritueel.jpg

Net zoals een vlinder herboren wordt uit zijn cocon krijgt ook een nieuwe mama ruimte om herboren te worden.

Caroline Devulder

Contra-indicaties 

Er zijn enkele omstandigheden waarbij het "Closing the Bones" ritueel mogelijk niet geschikt of aan te raden is:

 • Medische complicaties: wanneer je een keizersnede hebt gehad, wacht je best tot de littekens volledig genezen zijn 

 • Actieve infecties: als je kampt met een infectie, vooral in het genitale gebied, is het aan te raden te wachten tot de infetie genezen is. 

 • Bloeding: overmatige postpartum bloeding kan een teken zijn van een onderliggend probleem. In zo'n geval moet eerst medisch advies worden ingewonnen voordat men overgaat tot het ritueel. Bij bloeding is ook geen yoni-stoomsessie mogelijk. Dit kan eventueel vervangen worden door een kruidenbad.

 • Hormonale en emotionele toestand: hoewel het ritueel bedoeld is om emotioneel welzijn te bevorderen, kan het bij sommige vrouwen sterke emoties losmaken. Wanneer je kampt met een postpartum depressie of ernstige angst is het beter om eerst met een therapeut of andere zorgverlener te spreken.

Praktisch 

De ceremonie vindt meestal plaats na 40 dagen na de bevalling* en neemt ongeveer 3 tot 4uu in beslag. 

Het sluitingsritueel gebeurt vaak samen met iemand anders (je partner, een collega van me, ...) maar kan ook alleen. Specifieke wensen kunnen op voorhand besproken worden.

Prijs

De 3 tot 4 uur durende ceremonie met volledige lichaamsmassage, yoni steam en sluiting met de rebozodoeken kost 290€. (excl.btw)  Cadeaubonnen zijn ook mogelijk.

 

Een deluxe ceremonie kan voor 340€ (excl. btw). Hierbij assisteert een collega me. Je krijgt dan een 4-handen massage, stoomsessie van het lichaam en de sluiting zelf gebeurt door ons beiden.  Bovendien is mijn collega gespecialiseerd in heling met klankschalen en zullen deze ook gebruikt worden tijdens het ritueel om een extra dimensie toe te voegen. Er kan ook cacaodrank aangeboden worden om nog dieper te kunnen zakken en te gronden. 

De energie die ontstaat door 2 behandelaars is ongelofelijk krachtig en helend. Samen vertegenwoordigen we de community waar vrouwen zoveel nood aan hebben. De doeken worden ook op een iets andere manier aangespannen met 2 behandelaars waardoor het gevoel van de cocon nog meer naar boven komt. De stretching van hoofd en voeten die we enkel met 2 kunnen aanbieden is ook een meerwaarde. 

* De Rebozo is een traditioneel geweven doek uit Latijns-Amerika die gebruikt wordt tijdens de zwangerschap, bevalling en nadien als draagdoek voor de baby. 

* Ben je al langer geleden bevallen maar heb je nog steeds nood aan afsluiting van dit hoofdstuk, dan kan je zelfs maanden of jaren later nog steeds een sluitingsritueel ondergaan.

1 behandelaar
 • Energetische  massage

 • Yoni-stoomsessie

 • Sluiting met doeken

 • Drum-moment indien van toepassing

2 behandelaars
 • Energetische 4-handen massage

 • Yoni-stoomsessie met cacaomoment

 • Sluiting met stretch 

 • Heling met klankschalen

 • Beter "cocon-gevoel" bij sluiten

sluitingsritueel_edited.jpg

Het begin van een nieuw hoofdstuk 

 • Afsluiten van een hoofdstuk

 • Jezelf opnieuw leren aanvaarden

 • Overgang van kraamtijd naar dagelijkse leven

 • In de watten gelegd worden

 • Liefde ontvangen

 • Emotionele ondersteuning krijgen

Annemie 

Ik voelde me gedragen en tegelijk gemasseerd door een veelvoud van vrouwen. Ik werd gewiegd en ingebakerd. Ik lachte en huilde. Het stroomde van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. En alles werd zacht.

Eva Daeleman

Een ritueel dat mama weer thuis brengt bij zichzelf. Ik had niet gedacht dat ik dit zo nodig had. Ik had dit ECHT nodig. Het heeft me zoveel deugd gedaan en een nieuwe, diepere energie doen voelen.

bottom of page