Rebozo sluitingsritueel
(Closing the bones)

Afsluiten van de kraamtijd

Tijdens de bevalling ervaart het lichaam van de mama een opmerkelijke opening, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en spiritueel. Zodra de baby is geboren, moet het lichaam zowel fysiek als energetisch worden afgesloten om het genezingsproces te laten beginnen. Je moet als het ware jezelf en je nieuwe lichaam opnieuw leren aanvaarden als vrouw, als mama.

Een rebozo sluitingsritueel kan je hierbij helpen.

rebozo%20sluitingsritueel_edited.jpg

Hoe gaat het in zijn werk? 

Voor het effectieve sluitingsritueel met de rebozo wordt het lichaam van mama verwarmd. Eerst door een volledige lichaamsmassage. Hierbij worden alle spieren soepel gemaakt. Dit is de eerste stap naar ontspanning. Je wordt letterlijk uit je hoofd gehaald. 

Nadien kan je er voor kiezen om een korte yoni-stoomsessie te houden. Dit korte ritueel waarbij de vrouwelijke organen lokaal verwarmd worden zorgt voor een goede doorbloeding. Er wordt hartverwarmende detox-thee geserveerd en als mama krijg je de tijd en ruimte om je bevallingsverhaal te vertellen.  In alle privacy deel je je verhaal. Het is niet abnormaal dat hier de eerste emoties naar boven komen. 

Ondertussen wordt een bad voor je klaar gemaakt met heerlijke kruiden. Dit opnieuw om je volledig te laten ontspannen en je voor te bereiden op het laatste deel.

Het hoogtepunt van de ceremonie wordt ook wel "het sluiten van de botten" (closing the bones) genoemd. Tijdens de ceremonie wordt zorgvuldige muziek en geur uitgekozen die een extra dimensie geven aan het ritueel. Je kan er ook voor kiezen om het ritueel in alle stilte te uit te voeren. 

Hierna gaat mama op de grond liggen en laat zich van hoofd tot voeten voorzichtig inwikkelen in rebozo doeken*. Deze worden door de aanwezigen tot een gepaste aangename spanning gebracht waardoor je als mama volledig in jezelf kan keren.  Mama bevindt zich in een cocon waardoor haar lichaam en geest volledig kan rusten. Wanneer alle zones behandeld zijn krijgt ze de tijd om tot rust te komen en zich mentaal voor te bereiden op het mentale terugkeren in de kamer. De doeken worden één voor één zachtjes losgemaakt en mama kan als het ware ontwaken uit haar cocon als nieuwgeboren vlinder/vrouw.  

 

Waarom een sluitingsritueel? 

De hele ceremonie geeft de moeder de ruimte die ze nodig heeft om haar persoonlijke heling te starten, om haar lichaam te bedanken voor al het harde werk dat het heeft gedaan tijdens de zwangerschap en bevalling, om haar bevalling te verwerken en opnieuw contact met haar lichaam te maken. Deze intieme, zachte en kalmerende ceremonie is een viering van de geweldige reis die een vrouw onderneemt om moeder te worden. Het biedt een heilige ruimte om de nieuwe mama te koesteren en te eren.

rebozo-sluitingsritueel.jpg

Net zoals een vlinder herboren wordt uit zijn cocon krijgt ook een nieuwe mama ruimte om herboren te worden.

Caroline Devulder

Praktisch 

De ceremonie vindt meestal plaats in het zogenaamde "4e trimester" tussen de 2 en de 8 weken na de bevalling* en neemt 2 tot 3u in beslag. Liefst is er minstens één extra persoon aanwezig die helpt bij het aanspannen van de doeken. Dit kan de partner zijn, maar ook een goede vriendin, zus, moeder. Je nodigt de personen uit van wie jij op dat moment graag steun ontvangt. 

De baby kan aanwezig zijn en lekker cocoonen samen met jou of je kan vragen aan je partner om even op de baby te letten zodat jij optimaal kan ontspannen.

Prijs

De basis ceremonie met lichaamsmassage (50min) en sluiting met de rebozodoeken kost 150€. 

Dit kan uitgebreid worden met een yoni-stoomsessie en (indien mogelijk) kruidenbad van 20min voor elk 25€ extra. 

Verplaatsingskosten worden extra aangerekend aan 35c/km.

* De Rebozo is een traditioneel geweven doek uit Latijns-Amerika die gebruikt wordt tijdens de zwangerschap, bevalling en nadien als draagdoek voor de baby. 

* Ben je al langer geleden bevallen maar heb je nog steeds nood aan afsluiting van dit hoofdstuk, dan kan je zelfs maanden of jaren later nog steeds een sluitingsritueel ondergaan.

Basis ritueel
 • Massage (50min)

 • Rebozo sluitingsritueel

€ 150
Cocon
 • Massage (50min)

 • Rebozo sluitingsritueel

 • Yoni stoom-sessie (of bad) (20min)

€ 175
Metamorfose
 • Massage (50min)

 • Rebozo sluitingsritueel

 • Yoni stoom-sessie (20min)

 • Kruidenbad (20min)

€ 195
IMG_3538_edited.jpg

De viering van een
nieuwe mama

 • Afsluiten van een hoofdstuk

 • Jezelf opnieuw leren aanvaarden

 • Overgang van kraamtijd naar dagelijkse leven

 • In de watten gelegd worden

 • Liefde ontvangen

 • Emotionele ondersteuning krijgen