top of page

Inleidingen kunnen mooi zijn | Mia

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

Lieve Mia,


Toen ik het berichtje kreeg van je mama met de vraag of ik opnieuw haar doula wilde zijn, kon mijn geluk niet op. Natuurlijk wou ik dat! Het duurde eventjes voor ik je ouders zag. De tijd ging zo snel voorbij. We zagen elkaar een paar keer (onder andere met een cameraploeg er bij :D) en overliepen de geboortewensen van je mama. Al gauw kwamen we tot de conclusie dat het huidige ziekenhuis waar je mama’s gynaecoloog werkte niet paste bij de wensen van je ouders. Zo mocht ik daar niet bij de bevalling aanwezig zijn, kon je papa niet blijven overnachten en zou grote broer niet eens op bezoek mogen komen… Allemaal argumenten waardoor je ouders uiteindelijk uitweken naar een ander ziekenhuis in Gent.


13 April 2021


Net zoals bij je broer bleef je lekker lang in mama’s buik. Het moet daar echt heel gezellig zijn. Omwille van verschillende factoren stemde je mama ook deze keer in met een inleiding. Op voorwaarde dat ze meer inspraak had in wat er zou gebeuren.

Om 8u15 kwam ik toe op het verloskwartier. Je ouders zaten gezellig te wachten. Je papa was net bezig de luidspreker klaar te maken voor gebruik. We zouden deze keer àlles uit de kast halen om de bevalling vlot te laten verlopen :-)


Een uurtje later werden de vliezen gebroken zoals afgesproken met de gynaecoloog. Het tabletje van gisteravond had iets teweeg gebracht, maar nog niet voldoende, dus gingen we over naar deze manier van inleiden. Je mama had toen 5cm. Om de kans te vergroten dat je verder zou indalen stelde ik je mama allerlei houdingen voor. Ze werkte heel goed mee want ze was heel vastberaden. De latino muziek speelde ondertussen op de achtergrond.
11u45: Na een korte check had je mama 6-7cm. De baarmoederhals zat wel nog fel naar achter gekanteld. Ik stelde nog een andere houding voor waarbij je mama ongeveer ondersteboven ging zitten. Hoe gek het er misschien uit zag, je mama vond het best ontspannend! Ze dronk ook een vrouwenmantelthee om de intensiteit van de weeën wat te versterken.


De intimiteit was groot tussen je ouders. Het was mooi om zien hoe ze samen de weeën opvingen en hoe je papa geen meter van haar zijde week.


Na de middag, het was toen 14u, stelde men voor om wat te gaan bijstimuleren. Je mama zag dit eerst niet goed zitten gezien haar hevige reactie bij de geboorte van je broer, maar zag ook wel in dat er iets meer nodig was om je wat sneller te laten komen. Met de dosis op het minimum dansten je ouders verder in de kamer. De baxter in de hand en weeën opvangend tussen de pirouettes door. Het had effect! Het duurde niet lang tot mama geen zin meer had om te dansen. De muziek ging uit en de sfeer werd serener. Ik liet het bad vol lopen zodat ze wat beter kon ontspannen. Het bad deed zichtbaar deugd en je mama raakte meer en meer in haar cocon. Stiekem had de vroedvrouw de synto wat hoger gezet en dat zorgde even voor een paniekmomentje, Je mama vroeg een epidurale want het was nu echt heel pittig geworden. Er was echter niet veel tijd om er over na te denken…

Rond 15:15 was de baarmoederhals volledig verstreken en had je mama persdrang! Ongelofelijk hoe vlot die laatste centimeters er gekomen zijn.