top of page

Hoe kan ik doula worden?

Eén van de meest gestelde vragen uit mijn carrière is "Hoe kan ik doula worden?" Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig: je bent het of je bent het niet.

Natuurlijk kiezen ouders niet zomaar een doula uit en hebben ze liefst dat de doula die hen zal begeleiden geschoold is en een stevige achtergrond heeft.


In België zijn er verschillende mogelijkheden om een doula certificaat te halen: via afstandsonderwijs en twee klassikale opleidingen.


Doula opleiding via afstandsonderwijs.


Handig! Zou je kunnen denken. En goedkoop. Ja inderdaad, de opleiding via afstandsonderwijs kost niet veel. Je leert er dan ook enkel theorie in je eentje. Je hoeft niet op verplaatsing te gaan en leert op je eigen tempo. Om theoretische kennis op te doen zou je kunnen overwegen om deze opleiding te volgen. Doula worden houdt echter veel meer in dan het studeren van theorie.

Je moet ouders goed aanvoelen, technieken oefenen en blijven oefenen, leren van je mede cursisten en een band opbouwen met hen.

Wist je trouwens dat de opleiding via afstandsonderwijs NIET goedgekeurd is door de Vlaamse Federatie van Doulas vzw? Het certificaat dat je via afstandsonderwijs behaalt is dus niet voldoende om lid te kunnen worden. Daarvoor zal je dus toch nog stage moeten doen en een certificaat behalen.


Klassikale opleiding doula


Ondertussen zijn er in Vlaanderen 2 volwaardige opleidingen om doula te worden. De eerste in Vlaanderen is die van de Vlaamse Federatie van Doula's vzw en de meest recente is die van Birthwise.

Elk van deze opleidingen heeft een eigen focus en manier van werken. Ze bestaan op een gelijkwaardige manier naast elkaar.

De meest recente opleiding van Birthwise wil een frisse wind blazen in doulaland. Met de focus op praktijk en verbinding, communicatie en professionaliteit.

Eén van de verschillen is dat de opleiding bij Birthwise gegeven wordt door een doula (Caroline Devulder) en een vroedvrouw die ook doula is (Anke Verhulst). Dat zorgt voor een brede achtergrond aan medische kennis dat verweven is in de doula-ervaring van beide dames.Conclusie: een doula word je niet door een cursus te volgen vanop afstand, maar door in verbinding te gaan met anderen. Je komt terecht in een leuke groep gelijkgestemden met allemaal hetzelfde doel: de zorg voor koppels die een kind verwachten.

282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page