Doula

Het begrip

Een Doula is een professionele, niet-medische geschoolde geboorte-coach die ervaring heeft met bevallingen en hierover goed geïnformeerd is. Ze zorgt voor een continue fysieke, emotionele en informatieve steun aan een vrouw en haar partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Zoek je een doula in Gent ?

Wat doet een doula / bevallingscoach

Wist je dat een doula eigenlijk geen nieuw begrip is? Doula komt uit het Grieks en betekent letterlijk “dienende vrouw”. Bij de Romeinen was naast de vroedvrouw vaak een vrouw aanwezig als steun (soms letterlijk) voor de barende vrouw.

Als doula sta ik jullie bij tijdens de zwangerschap en begeleid ik jullie in de aanloop van de bevalling. Tijdens de geboorte zelf zal ik jullie beiden ondersteunen.

Als doula en geboortefotograaf ben ik bij jullie van zodra je me nodig hebt. Ik ben continu aanwezig en laat jullie niet in de steek. Wat aanstaande ouders vaak niet beseffen is dat je heel vaak alleen bent tijdens de weeën. Vroedvrouwen hebben immers nog andere taken uit te voeren. Zeker wanneer er andere bevallingen aan de gang zijn, kan het er soms hectisch aan toe gaan. En laat dat nu net datgene zijn wat een barende vrouw ècht niet nodig heeft tijdens de bevalling.

Een doula is daarom een vast en vertrouwd aanspreekpersoon tijdens je bevalling. Ze kent je verhaal en je achtergrond.

Zeker bij een eerste kindje weten ouders vaak niet waar ze aan toe zijn. Een doula die hen uitleg kan geven is dan zeker geen overbodige luxe.

Een doula zorgt voor een comfort-zone tijdens deze bijzonder spannende en vermoeiende periode.

Doula Caroline Gent

Een doula is ook een soort advocate. Tijdens de gesprekken in de loop van de zwangerschap hebben jullie je wensen duidelijk gemaakt over het verloop van de bevalling. Door de snelle handelingen van sommige dokters kunnen de wensen van de ouders nogal eens “vergeten” worden. Een doula is er dan om het voor jullie op te nemen en om jullie te helpen herinneren wat jullie wensen zijn.

Ook al heb je een geboorteplan, geen enkele bevalling heeft een uitgeschreven scenario. Als doula kan ik je dan helpen omgaan met onverwachte gebeurtenissen zodat de aanstaande mama zich niet onnodig druk hoeft te maken. Heb je nog geen geboorteplan? Dan help ik je graag met het opstellen er van. Je hoeft daarom geen uitgeschreven scenario te hebben. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat je allemaal wil / niet wil. Misschien zijn er dingen waar je nog helemaal niet aan dacht...

Voordelen van een doula bij de geboorte.

Studies hebben aangetoond dat een doula bij de geboorte veel voordelen biedt.

  • Bevallingen duren vaak minder lang
  • Er is minder nood aan epidurale verdoving
  • Minder kans op een keizersnede
  • Er worden minder hulpmiddelen gebruikt (klemmen, zuignap,..)

De volledige studie kan je hier terugvinden.

Belangrijkste functies van een doula

  • Ze blijft bij jullie gedurende de hele bevalling
  • Ze kan je op een eenvoudige manier meer info geven over de gebeurtenissen
  • Ze geeft je een veilig gevoel
  • Ze helpt je focussen op wat nodig is
  • Ze geeft je vertrouwen in jezelf, je partner en je omgeving


Wist je dat ik ook zwangerschapsmassage geef ? Ik ben actief in de regio's Gent, De Pinte, Deinze

Doela Caroline Gent Geboortefotograaf Caroline Gent